Perensorbet

Uit Herman's recepten collectie.

Omschrijving

Nagerecht voor 4 personen.

Bereidingstijd

Vele uren; veel wachten voor vriezen.

Ingrediënten

500 gram suiker
½ l water
750 gram handperen
½ citroen (of limoen)
1 eiwit
50 gram suiker

Voor de garnering:
• Schijfje peer en muntblaadjes of
• Kersen en poedersuiker.

Voorbereiding

  1. Maak met 500 gram suiker en het water een suikersiroop.

  2. Schil de peren en snijd ze in stukjes.

  3. Kook de peren met het sap van een citroen in circa 10 minuten zacht.

  4. Wrijf de peren door een zeef.

  5. Roer door 450 gram van de perenmoes een ¼ liter van de suikersiroop (en naar wens 2 eetlepels perenjenever).

  6. Laat de moes volledig afkoelen.

Bereiding

  7. Doe de moes in een vriesvaste schaal en zet deze eerst 1 uur in het vriesvak van -20 °C.

  8. Klop de moes dan elk ½ uur flink door tot het bijna bevroren is. Maar laat het vooral niet helemaal bevriezen.

  9. Klop een ½ uur voor het serveren het eiwit heel stijf. Voeg er tijdens het kloppen de suiker aan toe.

10. Klop het schuim vervolgens op een pan met warm water tot het taai is.

11. Neem het van de pan en klop het koud.

12. Meng er het half bevroren perenijs door.

13. Zet het nog circa 20 minuten in het vriesvak.

     (Als het ijs te hard is geworden, verwarm het dan kort in de magnetron op laag vermogen.)

Serveren

14. Schep de perensorbet in glazen.

15. Garneer met een schijfje peer en een muntblaadje of,

16. garneer met een kers en een beetje poedersuiker of.

17. serveer met verwarmde frambozen jam.